A cave is going to explode. A family is trapped inside that cave. The only way to get outside is a narrow tunnel. But the tunnel is weak and thus only two people can go at one time. Also, everybody is afraid of going alone.
The father takes one minute to go through till the end, the mother takes two, the son takes four and the daughter takes five. The cave and tunnel will explode in twelve minutes. Can they make it to the other end in that time frame?
PS: Keep in mind that when two people are moving, the total time taken will be as per the slower one.
Yes, surely they can all make it out of the cave.
First, father and mother will go. Time taken = 2 minutes.
Father comes back. Time taken = 2 + 1 = 3 minutes.
Both children go. Time taken = 3 + 5 = 8 minutes.
Mother comes back. Time taken = 8 + 2 = 10 minutes.
Mother and Father go. Time taken = 10 + 2 = 12 minutes.
Thus in 12 minutes, all of them will be out of the cave through the tunnel.
We know that Christanio Ronaldo tells the truth on only a single day of the week. If the statement on day 1 is untrue, this means that he tells the truth on Monday or Tuesday. If the statement on day 3 is untrue, this means that he tells the truth on Wednesday or Friday. Since Christanio Ronaldo tells the truth on only one day, these statements cannot both be untrue. So, exactly one of these statements must be true, and the statement on day 2 must be untrue.
Assume that the statement on day 1 is true. Then the statement on day 3 must be untrue, from which follows that Christanio Ronaldo tells the truth on Wednesday or Friday. So, day 1 is a Wednesday or a Friday. Therefore, day 2 is a Thursday or a Saturday. However, this would imply that the statement on day 2 is true, which is impossible. From this we can conclude that the statement on day 1 must be untrue.
This means that Christanio Ronaldo told the truth on day 3 and that this day is a Monday or a Tuesday. So day 2 is a Sunday or a Monday. Because the statement on day 2 must be untrue, we can conclude that day 2 is a Monday.
So day 3 is a Tuesday. Therefore, the day on which Christanio Ronaldo tells the truth is Tuesday.
Two trains under a controlled experiment begin at a speed of 100 mph in the opposite direction in a tunnel. A supersonic bee is left in the tunnel which can fly at a speed of 1000 mph. The tunnel is 200 miles long. When the trains start running on a constant speed of 100 mph, the supersonic bee starts flying from one train towards the other. As soon as the bee reaches the second train, it starts flying back towards the first train.
If the bee keeps flying to and fro in the tunnel till the trains collide, how much distance will it have covered in total?
A typical way will be to start thinking about summing up the distance that the bee will travel but that will be quite a tedious task. How about we offer you a much easy solution?
The tunnel is 200 miles long and the trains are running at as peed of 100 mph which means that they will collide exactly at the center of the tunnel and seeking their speed, they will collide after an hour.
Now consider the bee which is flying at a speed of 1000 mph and will keep flying till the train collides. As calculated, it will keep flying for an hour which means the distance that it will cover is 1000 miles.
You trade apples from a village to your town. The distance is 1000 miles. This time you were able to get your hands on 3000 apples. You have a truck that can carry just 1000 apples at one time. At every mile is located a check post at which you have to submit 1 apple while going to the town. However, when you travel from town to village, you don’t have to give anything.
How will you make sure that you are able to transport maximum amount of apples to the town?
In a recreational activity, you are given four different jars of 2 liters, 4 liters, 6 liters and 8 liters respectively with an unlimited water supply. Then you are asked to measure exactly 5 liters of water using them.
There is a simple logic to solve this question.
The size of the chocolate is 2 x 8. Thus, you need to have 2 x 8 = 16 pieces.
Every time you break the chocolate, you will get one extra piece.
Thus, to get 16 pieces, you must break it (16 - 1) = 15 times.
You can place weights on both side of weighing balance and you need to measure all weights between 1 and 1000. For example if you have weights 1 and 3,now you can measure 1,3 and 4 like earlier case, and also you can measure 2,by placing 3 on one side and 1 on the side which contain the substance to be weighed. So question again is how many minimum weights and of what denominations you need to measure all weights from 1kg to 1000kg.